1. nap: 2016. 08. 11. (csütörtök)

Ez már a 3. napom itt, hiszen szombat van és csütörtökön hajnalban érkeztem. Egy kicsit elmaradtam a blog írásával, de szerencsére nem unatkoztam, így remélem megbocsátjátok nekem. :)

Rengeteg mesélnivalóm van az első napokról, azt se tudom, hogy hol kezdjem...

Nagyon kellemes volt az utam, kényelmesen elértem a csatlakozást Helsinkiben, még wifizni is volt időm és hihetetlenül tiszta volt a Skype és a Viber hangja is. :D Az út Kuopioba mindössze 50 perc volt, ahogy leszálltunk pár percen belül meg is kaptuk a csomagot és már várt is a diákmentorom az előtérben.  Mivel hajnalban érkeztem,ezért ő előre elkérte a szállásom kulcsát a Kuopas irodából (a diákszállást szervező cég), mivel csak hétköznap 10-15 óráig vannak nyitva. Kényelmesen megérkeztünk és szinte azonnal elaludtam miután elköszöntünk egymástól.

Túl sokat nem pihentem, hiszen hajnal 2 körül érkeztem itteni idő szerint, ami azt jelenti, hogy egy órával előrébb járnak itt, mint otthon, és már 9-re az egyetemen kellett lennem, hogy találkozzak a koordinátorommal. Itt megtörtént a regisztráció, elmondták, hogy mikor és hol lesznek óráim egész évben, végigvettünk minden fontos tudnivalót. Ezután elkísért engem a többi kar koordinátorához, hiszen ő a fogorvosi kar koordinátora volt és így csak azokban a tárgyakban tudott információt nyújtani amiket ők tartanak, én pedig vettem fel még más tárgyakat is, mint Survival Finnish, Principles of Nutrition, Intercultural Communication Competence...

Mindenki nagyon kedves és segítőkész, sokat mosolyognak és elmondásuk szerint nem beszélnek jól angolul, de én még senkivel nem találkoztam itt akivel ne tudtam volna kommunikálni. Ugyanakkor a finn nyelvből semmit nem értek meg, ami nagyon idegen, semmilyen nyelvre nem hasonlít, nincsenek még szavak sem amiket megértenék. Ez azért is nagyon izgalmas, mert kiderült, hogy az összes előadás és gyakorlat finn nyelven lesz megtartva, én csak a tanulandó anyagokat fogom megkapni angolul.... Ettől azért kicsit félek, főleg mivel én úgy készültem, hogy angolul fogok tanulni. Fene se gondolta, hogy amikor a legelső kérdésem az volt, hogy oktatnak-e angolul, akkor ők az igen válaszuk alatt azt értik, hogy tudnak adni angol anyagot, de az előadások finnül lesznek.... Mind1, mindig tanul az ember....

Csütörtökön az egész napot az egyetemen töltöttem, délben elmentem a Kuopas irodába, mert elfelejtettek ágyneműt adni, de miután szóltam, este már vadi új, eredeti csomagolásban letett párna, takaró és még egy matrac is várt.

Az egyetemen van egy étterem, vagy talán találóbb az étkező elnevezés, ahol már 2,20 euróért lehet ebédelni.  Ez még otthon is jó árnak számít, hát még itt! Arról nem is beszélve, hogy mi mindent tartalmaz egy menü! Még csak kétszer ettem ott és még nem fedeztem fel mindent, nem vagyok benne egészen biztos, hogy mik tartoznak a menübe. Általában 3 féle ételből lehet választani. A finnek szinte kivétel nélkül isznak egy pohár tejet és egy pohár vizet ebédre. Szednek a választott menüből, mindenki kedvére, aki akar több tányérral is szedhet, az áron nem változtat, de azért a finnek nem szokták túlzásba vinni, éppen szednek valmennyit a tányérjukra. Ezek után lehet fizetni, majd mindeki kedvére válogathat a salátáspultról, kenyérpultról, ez is benne van az árban. Első nap nem ízlett amit választottam, de tegnap fincsi volt, ráadásul tegnap vettem észre, hogy saláta is van, így pláne nagyon jól esett.

Érdekes különbségek amiket első nap fedeztem fel:

- a buszsofőr kivétel nélkül megvárja, hogy mindenki leüljön felszállás után, addig nem indul el - itt még sosem láttam, hogy tömve lenne a busz, így természetesen kivitelezhetőbb, mint otthon

- leszálláskor mindenki megköszöni a sofőrnek az utat (finnül: kiitos) 

- a buszmegállóban nincs kiírva, hogy mikor érkezik a busz, csak az indulási ideje a kiindulási állomásról - tegnap megtudtam a diákmentoromtól, hogy ez helyi kuopioi sajátosság, a többi finn városra nem jellemző és neki is nagyon idegen.