2. hét az iskolában

Egyre jobban érzem magam, de nem tudom ezt meddig lehet még fokozni. :D Egyre közelebb kerülök a negyedéves csoporttársaimhoz, megint voltunk kedden moziban, meg előtte bowlingozni is. Remek kis csapat, sokat összejárnak, nagyon jó barátok, eddig nem igazán fedeztem fel, hogy lennének klikkek.

A héten már volt órám a harmadévesekkel is, ők már első alkalommal is sokkal közelebb engedtek magukhoz, csomóan odajöttek bemutatkozni, beszélgetni, kérdezgettek, nagyon jó érzés volt. Az egyik lány, Saara odajött hozzám, hogy ő a harmadéves mentorom, üljek mellé ha van kedvem és majd fordítja nekem az órát. :))) Hihetetlen! Welcome to Finland! :D Az első kariológia előadáson találkoztam velük, azóta még nem volt közös óránk, holnap megyek Parodontológia gyakorlatra, a tanár külön fog nekem adni feladatot, mert náluk ez még kezdő parodontológia kurzus, mi pedig már tanultuk 2 félévet otthon. :) 

A kariológiára visszatérve, beszéltem a tanárral is, kérdeztem, hogy miből tanuljak, kaptam egy könyvcímet, meg megígérte, hogy majd elküldi a konkrét fejezeteket. Kérdeztem az előadásokról, mondta, hogy nem kell bejárnom, hiszen nem értek semmit. Van néhány előadás ami kötelező lenne, mert ott mondják el, hogy mit hogy csinálunk a következő gyakorlatokon, úgyhogy azt mondta, hogy azon még gondolkozik, bejárnom arra sem kell, de lehet, hogy lefordítja nekem a diákat. :) 

A héten már volt 2x is klinikai óránk, ez az amikor fogadják a pécienseket a negyed- és ötödévesek, valamint a 3. év második szemeszterében a harmadévesek is. Mivel még csak most jöttek vissza a nyári szünetről, ezért szinte senkinek nem volt betege, még csak most hívogatják őket, hogy ki mikor tud jönni, meg egyeztetniük kell a tanárokkal is ha valami speciálisat csinálnak, akkor olyan időpontra hívják amikor fogszabályozós/fogpótos/parodontológus tanár is ráér. Természetesen minden lépést ellenőriz az adott tanár, aki épp aznap van, addig nem lehet továbblépni például az üregalakítás után a tömésre. Sokat panaszkodtak, hogy mivel kevés tanár van, ezért tavaly nem volt szokatlan, hogy 1-2 órát vártak az ellenőrzésre. Idén ezen változtattak, nem megy az egész évfolyam egyszerre, három csoportra osztották őket. Lényeg a lényeg, hétfőn senkinek nem volt betege, így egy ötödéves lánynak asszisztáltam. Nagyon kedves volt, rengeteget mesélt, magyarázott, szuper volt, különösen azért, mert nyári gyakon mindig szájsebészeten voltam, ezért tömést még nem láttam, hogy hogy készül valódi páciensnek.

A következő klinikai óránk ma volt, továbbra is páciens nélkül, így sokan röntgeneket elemeztek. Én Miljához csatlakoztam. Mint kiderült, 20 elemzéssel el kell készülniük év végére. Miután kész vannak eggyel-kettővel - mikor hogy - minden elemzést megbeszélnek egyesével a röntgenes tanárral, így most is átmentünk a földalatti folyosón a kórházba, a KYS-be. Nagyon jófej ez a tanár is, magyarázott sokat, meg tesztelt, hogy mennyire értek az elemzéshez. Sokat viccelődött, a magyar konyháról kérdezgetett,  kiderült, hogy járt már valamikor Magyarországon, de mindig csak úgy hivatkozik rá, hogy a kőkorszakban. :D Megnézhettem, hogy hogy készül a röntgen, 2 páciensen is egymás után, az egyiknek CBCT is készült. Ezután egy fantomfejről én magam is készíthettem panorámaröntgent. :)

További érdekesség még a hétre, hogy bekéredzkettem a negyedévesek biopszia gyakorlatára. Mindekni kapott egy disznó felső állcsontot és vettünk biopsziát a feszes nyálkahártyából és incíziós biopsziát szikével a bélelő nyálkahártyából. Természetesen ezek után össze is varrtuk az incíziós biopszia helyén a sebet. Íme néhány kép: :)