2017. 02. 12.

Igaz, hogy már megérkeztem Rigába, de anya javaslatára egy kicsit struktúráltabb blogot fogok a rigai szemeszterről vezetni. Így első bejegyzésemben az utazást megelőző előkészületekbe vonlak be titeket. 

Sokan azt gondolják, hogy a cserediák élet csupa móka és kacagás. Ez valóban így van, de az előkészületek során rengetegszer megkérdeztem magamtól, hogy ez valóban megér ennyi fáradságot és áldozatot? 

Fogorvostanhallgatóként nem egyszerű Erasmusra menni, mert az egyetemek általában nem fogadják el a külföldi gyakorlatokat, így még az a más karokon bevált szokás sem lehetséges, hogy külföldön teljesíti a hallgató a gyakorlatokat, otthon pedig levizsgázik. Mielőtt bárki elkezdené szidni a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karát, el kell mondanom, hogy ez nem csak a mi egyetemünkön van így. Az egykori finn csoporttársaim sem tudnak másképp Erasmuson részt venni, csak ha elfogadják azt a tényt, hogy azt az évet otthon meg kell ismételniük. Ennek ellenére közülük viszonylag sokan mennek külföldre 1-2 szemeszterre, őket valamiért kevésbe zavarja az évismétlés. Ahogy látom ez nálunk kevésbé elfogadott. Szó ami szó, nekem is évet kell ismételnem, az egész 4. évemet kompletten újra fogom járni otthon. Az első félévem tárgyaiból semmit sem fogadott el a tanulmányi osztály, minden kredit szabadon választható kreditként lesz a Neptunban megjelenítve. A második szemeszter tárgyairól még nincs eredmény.

Ezek után jön a következő buktató: mi lesz így a rengeteg szabadon választható kredittel? Ugyanis a fogorvosképzés során 300 kreditet kell teljesíteni, ebből 45 kötelezően választható kreditnek kell lennie és 5%, azaz 15 szabadon választható kreditnek. A beiratkozáskor említették, hogy a 300 kreditet maximum 10%-kal lehet meghaladni, ezen felül kreditbüntetést kell fizetni. A részletekbe azonban nem ment bele Fábián Edit egykori tanulmányi osztályvezető, mivel még nem volt erre korábban példa, ugyanis általában a krediteket alulteljesítik a hallgatók.

Lényeg a lényegben, erre rá is kérdeztem még a finnországi kiutazásom előtt mint az Erasmus Irodában, mind Fábián Editnél, hogy nekem nem lesz-e problémám a kreditek túlteljesítése miatt. Az Erasmus Irodában egyértelműen azt a választ kaptam, hogy a csere során teljesített kreditek miatt nem bírságolható a hallgató. Fábián Edit nem tudott erre a kérdésemre válaszolni, így ő pedig annyit mondott, hogy amennyiben az Erasmus Iroda ezt az információt adta, akkor az biztosan így is van. Így hát nyugodt szívvel utaztam ki Kuopioba.

Finnországból hazaérve mégsem hagyott nyugodni a kérdés, mivel leírva sehol nem láttam erről információt. Így hát elkezdtem bújni a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatot, valamint a Hallgatói Térítési és Juttatási szabályzatot. Eredménytelenül, ugyanis nem volt információ benne az Erasmuson töltött félévek miatti kredittúlteljesítésről.  Így újra megkerestem Fábián Editet, aki ez alkalommal arról tájékoztatott, hogy mivel erre még nem volt példa, esetemben a költésgtérítés összegét fogjuk elosztani a szemeszterenként meghatározott átlag teljesítendő kredittel, ami 30 kreditet jelent és minden extra kreditért ezt az összeget kell majd kifizetnem. Tehát esetemben, mivel tanulmányaimat 2013-ban kezdtem, 950 000 Ft/30 kredit=31 670 Ft kreditenként. A Campus Mundi ösztöndíjnak feltétele, hogy 20 kreditet teljesítsek a félév során, különben vissza kell fizetni a kapott támogatást. Így én minimum 20 kredittel lépném túl az engedélyezett 330 kreditet, ami 20*31 670 Ft = 633 400Ft. Ez éppen kijön a kapott ösztöndíjamból, de akkor mi marad a rigai életre? Semmi. Gondolhatjátok, hogy nem kicsit sokkolt a hír. Az Erasmus Iroda továbbra is mellettem állt és állították, hogy nem kaphatok kreditbüntetést a cserediák féléveim miatt. Ez viszont nem vigasztalt, mert továbbra sem volt leírva, amire évek múlva is hivatkozhatok amikor esetlegesen valaki számonkérné rajtam a büntetést. Így hát azon gondolkoztam, hogy passziváltatom magam a 2. félévre, mert akkor még pont nem lépem túl 10%-nál többel a 300 kreditet, amennyiben a hátralevő 2 évben nem veszek fel több szabadon választható tárgyat.

Nem hagytam annyiban a dolgot, érdeklődtem rengeteg helyen, hogy mit lehet tenni, a Dékáni Hivatalban, Lampé Doktor Úrnál, végül Dékán Urat kerestem meg fogadóórában aki szintén nem volt kompetens a kérdésben, mert ezekről a pénzekről nem ő dönt és nem is hozzá folyik be, de ajánlotta, hogy írjak kérvényt Oktatási Rektorhelyettes Úrnak, amit ő is támogat az aláírásával. Így is tettem, megírtam a kérvényt, Dékán Úr aláírta, így 2. nap beadhattam a kérvényem. Innentől kezdve már csak várnom kellett a válaszra. Szerencsére az Erasmus Iroda is támogatott, ők is beszéltek az oktatási igazgatósággal és biztosítottak róla,hogy szenátus elé fogják tárni az ügyet és be fog kerülni a hallgatói szabályzatba, hogy cserediák félévek miatt nem bírságolható a hallgató. Ami miatt én mégis szerettem volna választ a kérvényemre az az, hogy nem voltam benne biztos, hogy rám vonatkozni fog-e a későbbiekben kiadott rendelkezés, hiszen az jó esetben is csak jóval a kiutazásom után fog érvénybe lépni.

Végül minden jóra fordult, következő héten kaptam választ Oktatási Rektorhelyettes Úrtól, hogy nem leszek bírságolható, így foglalhattam szállást és repülőjegyet. :) Higgyétek el, ez már igazi felüdülés volt. :)