2017. 02. 06.

Én a legkényelmesebb utat választottam, Budapestről utaztam az AirBaltic légitársasággal egyenesen Rigába. Próbáltam keresni busz járatot is, de ritkán mentek, át kellett volna szállni és  olcsóbb sem lett volna, ráadásul valószínűleg lett volna csomag-limit is. Repülővel nagyjából 2 óra 20 perc alatt megérkeztem Rigába. Minden nagyon kényelmesen és simán ment, hamar megkaptam a csomagjaimat is. Átállítottam az óráimat a helyi időre - 1 órával előrébb - és vártam a mentorom.

A reptérről úgy terveztem, hogy taxival megyek majd a szállásomra, mert nem olyan vészes az ára mint Finnországban, egy honlapon a körülbelüli becslés 6€-ra jött ki. ( https://www.numbeo.com/taxi-fare/in/Riga )

Az indulásom előtti utolsó héten viszont kaptam egy kedves levelet egy leányzótól, aki a mentorom. Ajánlotta, hogy szívesen kijön elém a reptérre, amit én örömmel elfogadtam. Nagyon segítőkész volt, mondta, hogy ne taxizzunk, ketten elboldogulunk a csomagjaimmal. Előzetesen vett nekem egy 2 alkalmas buszjegyet, amit így még másnap is tudtam használni suliba menet. Így a reptérről igazán kényelmesen, átszállás nélkül, a 22-es busszal eljutottunk a szállásomig, ami a buszmegállótól mindössze 500m-re volt. Lepakoltunk, majd körbevezetett a környéken, kiderült, hogy jól ismeri a helyeket, mert itt járt középiskolába. Együtt vacsoráztunk, megkóstoltam  a Riga Balzam nevű helyi italt meleg fekete ribizli gyümölcslével. Így együtt leginkább talán a grogra hasonlít, vagy a forraltborra, de persze nem borból hanem ebből a balzamból. Nagyon finom volt. :)

8-9 óra körül elköszöntünk egymástól és mindketten hazamentünk. Azóta még nem találkoztam vele, de Facebookon érdeklődött, hogy hogy vagyok és megígértette velem, hogy meglátogatom majd Jurmalaban, ahol ő lakik, 25 km-re Rigától.