Ahogy az órarendből is látszik, felvettem egy pár tárgyat. :D Az biztos, hogy nem unatkozom. Rengeteg gyakorlatom van különböző évfolyamokkal és szemeszterekkel. Itt ugyanis van keresztfélév, így nem csak évfolyamot, de szemesztert is választhattam. Ezen az egyetemen a preklinikai gyakorlatok a 2. évben, míg a klinikai kezelés a 3. évben kezdődik. Tematikusan külön vannak bontva a gyakorlatok a harmadik éven, így van cariológia, endó és külön szájsebészet gyakorlat, ahol csak a tárgynak megfelelő dolgokat csinálhatnak, azt is limitáltan. Endón például többgyökerű, többcsatornás fogat nem kezelhetnek. Szájsebészeten azonban rendesen fogadunk betegeket és fogat húzunk. Itt a 6. félévesekkel vagyok, úgy tudom, hogy előző félévben is volt már szájsebészetük, de mintha azt mondták volna, hogy már ott is húztak fogat.

Az évfolyamok kisebb, 8 fős csoportokra vannak bontva és minden gyakorlaton és szemináriumon ilyen kicsi a létszám. Így igazán jól lehet dolgozni.

Pár szó az egyes tárgyaimról:

Van 3 évfolyammal is úgynevezett "Therapeutic Dentistry" gyakorlatom, ami lényegében az otthoni komplex fogászat óránknak felel meg. Mint említettem, 3. éven még külön vannak bontva a kezelések témánként, így Therapeutic Dentistry csak a 4. évtől van. Felvettem ezt az órát a 7., 8. és a 10. szemeszteresekkel. 8 fő van egy csoportban és párban dolgozunk, felváltva kezelünk és asszisztálunk egymásnak, így gyakorlatilag kéthetente lehet dolgozni. A 7. évfolyamosoknál nincs párom, így ott minden héten kezelek, de értelem szerűen mindenféle segítség nélkül. Pontokat kell gyűjteni a félév során, különböző értékben és mennyiségben az eltérő évfolyamoknak. Az egyetlen dolog ami nem tetszik ezen az órán az az infekciókontrol. Finnországban megszoktam, hogy a semmiért is kesztyűt kell cserélni, hát ez itt egyáltalán nem így van. Elméletileg simán végig lehetne itt dolgozni egy pácienssel ugyanabban a kesztyűben. Ha leveszik a kesztyűt (mert éppen anyagért vagy műszerért mennek vagy bármi más okból), akkor utána egyszerűen kifordítják és így dolgoznak tovább. Értelem szerűen nem lehet kifordítani úgy a kesztyűt, hogy ne érjünk a koszos részéhez...

Van továbbá "Fogpótlástan" tantárgyam. Ez az egyetlen klinikai tárgy ahol teljesen egyedül dolgozunk, nem párban. Eddig még csak lenyomatokat vettem, anatómiait és funkciósat, de remélem a későbbiekben lesz majd lehetőségem hidat/koronát/csapos fogművet is készíteni. 

Fogpótlástanból felvettem egy preklinikai tárgyat is a 6. szemeszteresekkel. Itt eddig implantok tervezéséről és lenyomatkészítéséről volt szó, a második részében a félévnek pedig csapos fogművek lesz a téma.

Ezeken kívül van gyerekfogászat órám, ahol a héten volt először páciensem. Mivel gyerekeknek ingyenes az ellátás, ezért nehéz őket hallgatókhoz csábítani. Az egyetlen dolog ami motiválhatja őket, az az, hogy közellátásban csak amalgám tömést kaphatnak kisőrlő és nagyőrlő fogakba, míg mi kompozitot (fogszínű tömést) is készíthetünk nekik térítésmentesen. Az első kis páciensem nagyon bátor, 7 éves nagyfiú volt. :) Roppant nyugodtan és korához képest türelmesen bírta a szurit és a kezelést is. Az 54-es fogában kellett kicserélni egy eltört amalgámtömést.

Van még pár más fogász tárgyam is, amiket láttok az órarendben, de eddig az előbbiek voltak a legérdekesebbek, ezért csak róluk írtam külön. Más általános tárgyam a gyerekgyógyászat és füll-orr-gégészet, illetve a későbbiekben általános sebészet lesz még.